Vitamine buitenlucht

Vitamine buitenlucht

Het advies van kinder-en oogartsen is dat kinderen 2 uur per dag buiten moeten spelen. Bij 10forKIDS vinden we buiten spelen erg belangrijk en proberen we dit advies het hele jaar op te volgen. In zowel zon als regen zijn wij buiten te vinden. We vragen ouders om passende kleding aan te doen. Wat zijn dan die belangrijke voordelen van buitenspelen? Na wat inleeswerk zetten we het nodige voor u op een rij.

In een groene omgeving bezig zijn helpt de ontwikkeling van kinderen. Zowel op cognitief, sociaal-emotioneel tot op het motorische en psychische vlak. Kinderen krijgen genoeg vitamine D binnen als ze buiten spelen en er komen zogenoemde geluk stofjes (endorfine en dopamine) vrij in de hersenen. Kinderen tot vier jaar hebben extra vitamine D nodig voor hun weerstand, ogen, sterke botten en een goed gebit. Ook blijkt uit onderzoek dat kinderen minder last van verkoudheid hebben als ze buitenspelen. In de natuur zijn helpt om te ontspannen, waardoor kinderen later die dag meer ruimte hebben om zich te concentreren en te focussen.

Zintuigelijke ervaringen

Op het natuurlijke schoolplein bijvoorbeeld doen kinderen veel zintuiglijke ervaringen op. Ze voelen aan de aarde en ruiken aan de bloemen en planten. Een houtsnipper optillen, voelen hoe zwaar een tak is, luisteren naar de vogels. Dit zijn leermomenten die hun brein helpen om te groeien.

speelplein 10forKIDS Den Haag

 

Taalbegrippen

In de natuur kunnen kinderen ook taalbegrippen ervaren: omhoog tillen, zwaar, licht, eronder, erop. Deze begrippen ervaar je veel door buiten te zijn. Door het raam kijken helpt niet om het groen en om deze begrippen te ervaren. Trek er lekker op uit met de kinderen, de natuur in. 

Hoe maak je buiten spelen leuk in je tuin?

Idee voor oudere kinderen:
Veel oudere kinderen vinden het ontzettend leuk om te fotograferen. Dat kun je heel mooi in de tuin doen. Maak foto’s van de vogels, de planten of wat je ook ziet. Gebruik de tuin als onderwerp, of als achtergrond. Als je klaar bent met fotograferen kun je ze bewerken met een leuke foto app. Wil je samen meer leren over foto’s maken? Snap! (schrijver: Anki Wijnen) is echt een fantastisch boek om beter te leren fotograferen met je smartphone.

Idee voor jongere kinderen:
Met een kwast en water kunnen de jongere kinderen “schilderen in de tuin op de tegels”. Als je schilderij opgedroogd en verdwenen is begin je gewoon weer opnieuw😊

Idee voor jong en oud:
Met takken, blaadjes, water, stenen en andere natuurlijke materialen in de tuin kun je leuke dingen doen. Mooie kunstwerken bouwen, letters maken op de grond. Of bijvoorbeeld een spelletje maken: boter-kaas-en-eieren. De strepen maak je van takken, de rondjes zijn dennenappels en de kruisjes zijn stenen. Of je beschildert stenen met rondjes en kruisjes.

Veel plezier!

Stagelopen bij 10forKIDS