Muziek

Muziek

Vanuit het werken in de dagbesteding van een zorgkwekerij ben ik in de kinderopvang gerold. Bij de dagbesteding werkte ik met kinderen met een lager sociaal-emotioneel ontwikkelingsniveau. Ik gaf hen de nodige ondersteuning op sociaal emotioneel gebied. 

Werken in de kinderopvang

Sinds september 2021 heb ik de overstap gemaakt naar 10forKIDS. Ik moest hier wel wennen aan het ritme en de soms lange werkdagen, maar het werken met mijn collega’s en met de kinderen maakt alles goed. We hebben een klein en gezellig team. Er gaat geen dag voorbij waarin niet gelachen wordt! De lijntjes zijn kort onderling, we weten elkaar te vinden en we ondersteunen en vullen elkaar aan waar nodig. 

Tot op heden heb ik geen spijt van mijn keuze om in de kinderopvang te werken. Heerlijk om de kinderen te leren kennen en hen naarmate de tijd vordert hun ontwikkeling te mogen zien en te stimuleren. 

Muziek bij 10forKIDS
Verkleden bij 10forKIDS

 

Bewegen en gebaren

Een tool die ik inzet om dat te doen is muziek. Door muziek stimuleer je taal en leer je luisteren. Vaak bewegen we er ook bij en als het kan gebruiken we ook gebaren. Zeker voor de kindjes die nog niet praten is dat goed. Door de gebaren leren zij nieuwe woorden kennen. En het is ook nog eens ontzettend gezellig. 

De gitaar juf

Zo speel ik als enige leidster gitaar. Wat genieten de kinderen daar van als ik die pak. Zo is er een jongentje, die weet dat ik weleens de gitaar pak en dan vraagt: “De gitaar juf, gaan we dat vandaag doen?” Hoe het uiteindelijk klinkt maakt niet uit, voor de kinderen is het sowieso een feest! Vaak mogen ze eerst zelf even muziek, of eigenlijk geluid, maken op mijn gitaar. Als ik dat genoeg vind, gaan we lekker zingen of luisteren. Christelijke kinderliedjes als: “Jezus is de goede Herder, Jona en de vis, lees je Bijbel” worden veel gezongen. Ook zingen we heel veel andere kinderliedjes, zoals de liedjes die bij het thema horen. En die herhalen we zo’n 8 weken lang, zodat ieder kind het lied kent. Super leuk om te horen als de kinderen een lied herkennen, meezingen en meedoen met de gebaren!

Esther Poolman
Pedagogisch medewerker kinderopvang & buitenschoolse opvang

Pedagogisch medewerkster Esther