Zeg weet je niet wat je moet? Lees dan een boek!

Zeg weet je niet wat je moet? Lees dan een boek!

Boeken lezen je kunt er niet vroeg genoeg mee  beginnen. Hoe eerder hoe beter want door te lezen werk je ongemerkt aan heel veel vaardigheden zoals het verbeteren van je concentratievermogen, het traint je geheugen en het verrijkt je woordenschat en het helpt je om begrijpend te leren lezen… Dat is nogal wat! Maar we zijn er nog niet hoor, wist je dat het lezen kinderen helpt om hun eigen gevoelens en emoties beter te kunnen plaatsen en te begrijpen? Ze lezen er over in de boeken en ervaren herkenbaarheid en denken dan: dat heb ik ook of zo voel ik dat ook. Dat is voor kinderen soms heel fijn, ze voelen zich door een stille boek wel gehoord en gezien… Het is ook veilig want een boek kun je ook heel wat toevertrouwen door je te verplaatsen in de beleving van het boek kom je in een andere wereld, waar je op dat moment zelf ervoor kiest om er te zijn. 

Samen lezen

Hoe kun je als ouder helpen om je kind te stimuleren om boeken te lezen? Nou heel gewoon door zelf eerst een boek samen met ze te lezen. Door hardop voor te lezen leert het kind nog beter zijn taal te spreken. Luisteren is vaak ook begrijpen en bij moeilijke woorden kun je ook af en toe eens polsen wat je kind ervan begrijpt. Het kan een leuk spelletje worden… Het hardop voorlezen helpt het kind als het eenmaal zelf een boek leest nog beter de woorden sneller tot zich te nemen en te begrijpen. Het traint op deze manier ongemerkt het vocabulair van je kind. Door de woorden goed uit te spreken en door de woorden ook goed te articuleren, zal je kind deze woorden bij het zelf lezen sneller kunnen lezen en begrijpen.

Lezen is leuk
Samen lezen bij 10forKIDS
Lezen is leuk

 

Verplaatsen in andere werelden en situaties

Als een kind van lezen gaat houden, krijgt hij of zij er een extra beleving bij het kan zich sneller verplaatsen in andermans gevoelens (empathisch vermogen wordt getraind) en het kan zichzelf ook nog eens verplaatsen in andere werelden en situaties… wat een rijkdom!  Zoveel creatief en fantasie gaan samen met lezen..

Lezen saai…. Nou wij weten wel beter..;-)

Lievelingsboek

Tenslotte wil ik graag een boek aandragen waar ikzelf heel veel plezier van beleef bij het voorlezen eruit op de kinderopvang. Het boek zit vol humor en het vergroot de interactie met de luisteraar, het heet:

Pas op! Een krokodil

In dit boek is de krokodil verdwaalt. Och nee… kun jij misschien helpen om de weg terug  naar huis te vinden? Dat kan de lezer van het boek goed door het boek te laten bewegen, te schudden en door met de vinger de lijnen te volgen. Het boek zit boordevol humor en prachtige illustraties. Het is niet eng voor kinderen en door de humor word je er zelfs heel vrolijk van. Kinderen kunnen er heerlijk bij fantaseren en ze leren ongemerkt over vormen, seizoenen en gevoelens. Dat is toch geweldig? Dit boek is leuk voor kinderen vanaf 4 jaar. Soms kan jonger ook nog wel. 

Nicola O’Bryrne heeft nog meer leuke boeken voor kinderen geschreven zoals: Pas op dit boek bijt of: Het konijn, het donker en de koektrommel  of het boek: Gebruik je fantasie.

Heel veel leesplezier!

Anna Gerritzen 
Pedagogisch medewerkster
Blokkenbouwers (0-4 jaar) en Wiskids (4-12 jaar
)

Anna