Voorlezen met Bobbi!

Lezen is leuk en ook nog eens heel leerzaam!

Mij is gevraagd om mijn ervaring te delen met jullie over het voorlezen aan kinderen, wat ik op mijn werk graag doe met de kinderen. Het is leuk en ook nog eens heel leerzaam. Waarom? Omdat voorlezen heel belangrijk is voor de taalontwikkeling van de kinderen. Door voor te lezen  hoort het kind zijn eigen taal en slaat het automatisch de woorden op. Aandachtig kunnen luisteren vergroot ook je concentratievermogen. Tijdens het  voorlezen kun je kijken of het kind wel begrijpt wat je zegt door ze dingen te laten aanwijzen. Dat  is de passieve woordenschat, ze hoeven het dan nog niet zelf te kunnen benoemen. Als ze het zelf gaan zeggen hoort het bij hun actieve woordenschat (alle woorden die een persoon gebruikt). 

De tekst rijmt

Bij 10forKIDS lezen we daarom graag dagelijks boekjes voor op de dagopvang en peuteropvang. Dit kunnen boekjes zijn gerelateerd aan het thema, maar ook boekjes op verzoekjes (kinderen kiezen zelf).  Ik lees graag de boekjes van Bobbi (door Ingeborg Bijlsma en Monica Maas). Ten eerste omdat het thema’s zijn waar bijna ieder kind mee te maken krijgt. Ten tweede staat er maar weinig tekst op een bladzijde en het rijmt! De tekeningen zijn eenvoudig en herkenbaar. En in de boekjes komen steeds dezelfde knuffels, vader en moeder enzovoort terug. 

Boeken lezen
Boeken lezen

 

Taal

Deze boekjes zijn ook goed voor te lezen als Nederlands niet je moedertaal is, omdat het eenvoudig Nederlands is. Vergeet niet je kind ook boekjes in je eigen taal voor te lezen. Misschien wel hetzelfde boekje, zodat je Nederlands kunt oefenen (kinderboeken zijn een goede manier om ook je eigen woordenschat te vergroten).

Bibliotheek

Als je thuis weinig boeken hebt, kun je (gelukkig mag dat nu weer) lid worden van de bibliotheek en daar boeken halen. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis lid van de bibliotheek.

Lidwoorden

Nog een tip als je dingen benoemt voor je kinderen: gebruik altijd de lidwoorden erbij!  De lidwoorden zijn: de, het en een. En om te oefenen is het het beste om “de” en “het” te gebruiken, omdat “een” voor ieder woord kan. Een paar voorbeelden: de tafel, het boek, de stoel.

Als je twijfelt over het voorlezen, kun je ons altijd aanspreken om na te vragen welke boekjes voor jouw kind geschikt zijn.

Mirjam van Rheenen
Pedagogisch medewerkers Blokkenbouwers (0-4 jaar)

Pedagogisch medewerkster Mirjam