Vakantie thuis vieren: zo maak je het leuk!

Vakantie thuis vieren: zo maak je het leuk! 

Vakantie thuis vieren? Daar moet je natuurlijk wel een feestje van maken… En ik vertel je graag wat tips hoe je dat heel goed kunt doen. Voor kinderen is het een feestje, maar het zal je verbazen hoeveel plezier je er zelf in krijgt door het net even iets anders dan anders te doen… thuis! Hier de leukste tips voor activiteiten in en om het huis, waardoor de tijd met elkaar vol gezelligheid en avontuur is!

 • Activiteitenlijst Begin de vakantie met het maken van een activiteitenlijstje samen met de kinderen. Neem een groot papier, en zeg tegen de kinderen dat ze alles mogen opnoemen wat hen leuk lijkt. Dat lijstje is zo bedoeld dat er in de vakantie nooit tijd is om je te vervelen of dat er niks bedacht kan worden. Maak er leuke bijpassende tekeningen bij, en hang hem op een zichtbare plek. 
 • De ultieme vakantiesfeer Creëer een vakantiesfeer in huis en tuin, versier het huis met een slinger of zelfgemaakte lichtjes, maak het zomers en gezellig.
 • Speeltuintjes! Zoek nieuwe speeltuintjes. Op zoek naar plekjes waar ravotten, modder, zand, water en heel veel avonturen beleeft kunnen worden? Zoek eens op natuurspeeltuin op internet. 
 • Themadag Organiseer een thema dag met als thema een vakantieland. Bijvoorbeeld Frankrijk. Maak croissantjes en jus als ontbijt, zet een Frans muziekje aan, maak een mooi knutselwerkje van pasta, en maak zelf pizza als avondeten.
 • Kamperen in eigen tuin Kampeer in eigen tuin, wie wil dit nou niet? Beschik je niet over een tuin, maak dan een tent in de woonkamer met matrassen, dekens etc. Pak flink uit, hanglampjes op, zet stoeltjes neer. Doe spelletjes en ga lekker eten op de grond. Maak een kampvuurtje en laat de kinderen worstjes of marshmallows roosteren. Een popcorn pan is ook erg leuk. 
 • Picknicken Ga picknicken, vul een mand met lekkers, neem een kleed mee en zoek een leuk plekje waar de kinderen ook lekker kunnen spelen. Nog leuker is om het ’s avonds te doen. Is het geen lekker weer? Op een kleedje in de woonkamer of onder de tafel is ook erg leuk.
 • Beestjes zoeken Zoek beestjes in de tuin of in het park in de buurt. Vang ze met een potje, bekijk ze eens goed en benoem wat je ziet. Hoeveel poten en vleugels heeft het? Welke kleur? Wat zou dit beestje doen?
 • Pieter Kabouterpad Loop een kabouter pad/wandelroute, vaak zijn dat leuke routes qua lengte voor de kinderen, en blijven ze enthousiast om elke keer een nieuwe kabouter te zoeken. Geniet ondertussen van de natuur om je heen.
 • Fruit plukken Ga fruit, groente of bloemen plukken bij lokale boeren en tuinders. 
Themahoek vakantie bij 10forKIDS
Leeshoek bij 10forKIDS
Themahoek vakantie bij 10forKIDS

 

 • IJSJES! Maak zelf ijsjes, die zijn namelijk veel lekkerder 12 
 • Dag van het kind Laat de kinderen een dagje alles bepalen, bijvoorbeeld wat er gegeten wordt, waar jullie gaan spelen of welke kleren jij aan moet trekken. 
 • Speelafspraken Spreek speelafspraken af met vrienden of familie. De kinderen vermaken zich dan met elkaar, en jij kan gezellig koffiedrinken in het zonnetje.
 • Bouwen met knoeien Doe activiteiten aan tafel die je normaal niet zo snel doet. Zoals spelen met scheerschuim, slijm of zand maken of grote knutsel bouwwerken.
 • Insectenhotel Maak een insectenhotel, er zijn op internet veel instructies te vinden hoe dit gemaakt kan worden.
 • Bouw je eigen boot Vouw van karton of maak met hout bootjes en zoek een vijver op om ze te laten varen. 
 • De zwerfboekenkast Zoek boeken uit voor een zwerfboeken kast, en neem daar een nieuwe mee.
 • Moeder en dochterdag Organiseer een beauty middag met je dochters, lak de nagels, smeer een maskertje en vlecht de haren mooi in.
 • Pyamadag Las tussendoor een pyjama dag in en geniet van een dagje rustig aan doen. Of… wordt het toch nog een kussengevecht? 
 • Spelen in de regen! Regent het? Ga juist buiten spelen! Zoek de grootste plassen op en laat ze heerlijk stampen en rennen.
 • Blote voetendag Zoek een blotevoeten pad op in de buurt, en loop deze met je kinderen. Is er geen een in de buurt? Je kan dit ook heel goed zelf maken. Maak verschillende bakken klaar met verschillende structuren. Een bak met houtsnippers, modder, zand, plankje, steentjes, gras etc. Zet een parcours uit die je kan lopen, en ervaar met elkaar de verschillende structuren onder je voeten. 
 • Schilderijen maken Laat de kinderen mooie schilderijen maken buiten met water. Geef ze een kwast en een emmer water en laat ze schilderen op de schutting, schuur of stoep. 

Nou volgens mij heb ik zo aardig wat suggesties gedaan en ik denk dat er vast wel een paar leuke voor jullie bijzitten. Ik wens jullie allemaal een vakantie vol met nieuwe avonturen en vooral veel nieuwe herinneringen met elkaar.

Willemijn Poot
Pedagogisch medewerker Blokkenbouwers (0 – 4 jaar)

Pedagogisch medewerkster Willemijn