De basisbehoefte van elk kind

Een tijdje geleden hoorde ik over een test die was gedaan met twee verschillende planten. In het onderzoek werden twee dezelfde planten met dezelfde condities op dezelfde plaats neergezet. De planten kregen dezelfde voeding, dezelfde grond en dezelfde hoeveelheid water toegediend. Dan zou het resultaat toch hetzelfde moeten zijn?

Het enige verschil tussen de twee planten was dat ene plant elke dag positieve, opbouwende woorden te horen kreeg. Hij hoorde van de verzorger wat een potentie hij in hem zag. Dat hij vrucht zou gaan dragen en sterk op zou gaan groeien. Hij kreeg complimenten als: wat ben je mooi! De verzorger vertelde de plant elke dag dat hij van hem hield, dat hij het hart van de verzorger blij en trots maakte. De ontwikkelingen bij plant één gingen met sprongen vooruit en na een maand begon de plant zelfs bloemen te krijgen.

De andere plant daarentegen kreeg elke dag nare woorden te horen. Hij kreeg te horen waarin hij te kort schoot en dat hij toch beter kon als wat hij nu deed. De verzorger vertelde hem dat hij de plant niet mooi vond. De teleurstelling die hij voelde elke keer als hij de plant zag. Na een maand was de plant zo goed als dood. 

Plant 1 kreeg lovende woorden te horen en plant 2 kreeg kritische en negatieve woorden te horen. Dit deed mij denken aan het Bijbelvers: Spreuken 18:21 Dood en leven zijn in het geweld der tong; en een ieder, die ze liefheeft, zal haar vrucht eten. 

Auto's 10forKIDS
Lezen is leuk bij 10forKIDS!
Puzzelen bij 10forKIDS

 

Hunkering 

Wat betekent dit nu eigenlijk? Wij als opvoeders hebben de verantwoordelijkheid om een kind in een zo’n positief mogelijke omgeving op te laten groeien. Zodat een kind zich geliefd, vertrouwd en veilig voelt. De basis van ieder mens en dus ook kinderen is immers LIEFDE.

Pas als die basis van liefde er is, kan een kind zich ontwikkelen. Ieder kind wil gezien worden, wil bevestigd worden en wil geliefd zijn. Elk kind hunkert naar vriendelijke ogen, vriendelijk aanraking en vriendelijke woorden. 

Wat kunnen wij hiervan leren? Dat we letten onze woorden. Dat is de les wat de Bijbel geeft. Wordt er goed gesproken dan kan ik ook positieve vruchten plukken. Spreek ik negatief dan zal ik negatieve vruchten plukken. Ik denk dat we daar als opvoeders van mogen leren. Het mooie is dat we er vandaag mee kunnen beginnen!

De uitdaging van iedere opvoeder: bemoedig een kind elke dag, vertel dat je van hen houdt. Knuffel het elke dag en zorg ervoor dat in uw ogen de blijdschap en trots te lezen zijn. 

Willemijn Poot 
Pedagogisch medewerker Blokkenbouwers 0 – 4 jaar
en Melissa Kooijman

Pedagogisch medewerkster Willemijn