Waar helpen wij ouders mee?

Waar helpen wij ouders mee?

Uw kind naar een kinderopvang brengen heeft niet alleen het voordeel dat u dan zelf als ouders kan werken, maar dit heeft meerdere positieve kanten. 

Als ouders houdt u zielsveel van uw kind en heeft u er alles voor over om het gelukkig te laten zijn. U laat uw koffie een keer koud worden als uw kind u nodig heeft. Ook ‘s nachts staat u voor uw kind klaar als het bijvoorbeeld eng gedroomd heeft. Kortom u staat 24/7 aan. Eerlijk is eerlijk, het is dan soms ook fijn als u uw kind uit handen kan geven aan professionals die voor uw kind zorgen, zodat u zelf uw focus even ergens anders op kunt richten. Bijvoorbeeld u kunt uw werk in alle rust doen. Ondanks dat het energie kost om te werken, zult u er ook nieuwe energie van krijgen om aan het eind van de werkdag weer uw kind op te halen en er voor hem/haar te zijn. 

Het afgelopen jaar hebben veel ouders ook ervaren hoe het is om te moeten werken met uw kind(eren) om u heen. Dat zal vast weleens een uitdaging zijn geweest. Ik denk dat we het daarom des te meer waarderen als we onze kinderen nu weer naar het kinderdagverblijf mogen brengen. 

Het heeft meerdere voordelen… 

Als u als ouders vragen heeft over de ontwikkeling van uw kind dan kunt u hier ook terecht bij de pedagogisch medewerkers. Soms is het alleen al fijn om uw hart even te kunnen luchten en is een luisterend oor al genoeg. In andere opzichten kijken de pedagogisch medewerkers mee met u naar uw kind en naar uw zorgen en kunnen we samen bekijken of er wat mee gedaan moet worden. 

Als u vragen heeft over uw kind op andere gebieden willen wij graag met u meedenken. Wij zien uw kind in groepsverband spelen en kunnen hierdoor uw vragen beantwoorden als het gaat om de sociaal-emotionele ontwikkeling van uw kind. 

Mentorgesprek

Ook hebben we twee keer in het jaar een mentorgesprek met u als ouder. Ieder kind heeft namelijk zijn eigen mentor. De mentor houdt alles bij rondom uw kind, zoals bijzonderheden, maar ook uw verjaardagen. De mentor observeert de ontwikkeling van uw kind aan de hand van een observatiesysteem. Op deze manier houden we in de gaten of de ontwikkeling in een goede lijn verloopt. Tijdens het mentorgesprek, dat ieder half jaar wordt gehouden, wordt deze observatie besproken . U heeft dan als ouder en pedagogisch medewerker de tijd om elkaar te spreken over alle zaken die u en wij belangrijk vinden rondom uw kind. 

Puzzelen bij 10forKIDS
Lezen is leuk bij 10forKIDS
Ontwikkeling baby

 

Normen en waarden

Als het gaat om uw normen en waarden dan staan wij hier redelijk op een lijn met u. Ik denk dat u bij het kiezen van een kinderopvang hiernaar hebt gekeken. Op die manier houden wij in de opvoeding van de kinderen rekening met deze waarden en normen. Wij helpen u in het opvoeden van uw kind. Dat zit al in de kleine dingen. We proberen uw kind het goede voorbeeld te geven als het gaat om wanneer is het gewenst ‘dankjewel, alsjeblieft, wil je mij helpen’ te zeggen. 

Zien eten doet eten…

Dit is een onderwerp waar wij als pedagogisch medewerkers vaak met ouders over praten. Kinderen vinden het soms moeilijk om (nieuwe) dingen te leren eten. We spreken vaak verbaasde ouders als wij vertellen dat een kind heerlijk heeft gesmuld van bijvoorbeeld de paprika. “Thuis eet hij/zij dat niet hoor.” Wij merken dit doordat we groenten/fruit/broodbeleg, etc. iedere keer aanbieden aan de kinderen. Zo krijgen kinderen elke keer de mogelijkheid om iets te proeven. Niet alleen de mogelijkheid om het te proeven, maar vooral zien dat andere kinderen genieten van het onbekende eten, geeft vaak de doorslag.  

Ouderapp

Wij hebben een ouderapp waarin we als pedagogisch medewerkers het dagschema van uw kind bijhouden. Totdat uw kind 1,5 jaar oud is vullen wij dit uitgebreid in. Een kind rond die leeftijd wijkt namelijk nog vaak af van een vast schema doordat het kindje bijvoorbeeld twee of meer keer slaapt op een dag. Ook houden we dit bij omdat het kind nog brood, fruit en groente aan het leren eten is. Na 1,5 jaar zien wij dat de meeste kinderen een vast ritme hebben qua eten, drinken en slapen. Vanaf dat moment sturen wij u om die reden alleen verhaaltjes en foto’s van de dag. Als er bijzonderheden zijn over het slapen/eten en drinken dan sturen wij u altijd een berichtje of vertellen wij dat persoonlijk bij het ophalen van uw kind.

Nog even kort over de ouderapp zelf. Het is fijn om als ouder een overzicht te krijgen van het schema van uw kind, zodat u als ouder weet wat uw kind de rest van de dag nog nodig heeft. Maar het is helemaal leuk om foto’s te krijgen van uw kind en te kunnen zien hoe leuk hij het heeft. Als u vragen heeft op de dag zelf dan kunt u ons via de ouderapp een berichtje sturen. Wij kunnen u dan  antwoorden. 

We hebben op iedere groep ook een eigen telefoon waarop we bereikbaar zijn. Zo kunt u ons makkelijk bereiken als u ons snel nodig hebt. De lijntjes zijn kort rondom de zorg van uw kind. We doen het graag samen!

Omgaan met andere kinderen

Wat ook fijn is aan de kinderopvang is dat uw kind leert omgaan met andere kinderen. De hele dag kan het contact maken met andere kinderen. Uw kind leert in een veilige omgeving samen te spelen en speelgoed te delen. Dat is voor een kind niet makkelijk om te leren. Wij proberen uw kind zoveel mogelijk te sturen waar dat nodig is. Ieder kind leert door te kijken naar andere kinderen of zelf te proberen hoe het eigenlijk allemaal werkt ‘sociaal’ zijn. Dat gaat met vallen en opstaan, maar zo hebben we het allemaal geleerd, toch?!

In het kort gezegd staat u er niet alleen voor in de opvoeding van uw kind(eren). Wij helpen graag waar u dat wilt of nodig heeft. Wij proberen om in één lijn met u te zijn in de opvoeding van uw kind. Hiervoor moeten wij als pedagogisch medewerkers goed met u in gesprek blijven. Van beide kanten informatie uitwisselen om tot één lijn te komen is bevorderend voor het welzijn van uw kind. 

Elisabeth Kok – Moerman
Pedagoog en leidster bij de Stampers 0 – 4 jaar

elisabeth_moerman-team_10forkids