Wennen bij de kinderopvang

Wenmomenten

Je gaat binnenkort starten met een nieuwe baan, je zwangerschapsverlof zit er bijna op of je kiest misschien voor een paar fijne momenten voor jezelf. Er zijn verschillende redenen om je kindje in te schrijven op de kinderopvang. Binnenkort start jullie kindje bij ons op de kinderopvang. Spannend als het misschien wel de eerste uurtjes zijn zonder je kleine dichtbij u te hebben. Je staat misschien wel even met een brok in uw keel bij de kinderopvang om uw kindje te brengen. Tasje met kleding in de hand. Of misschien is het wel fijn om eventjes tijd te hebben voor een mooi boek en een lekkere kop koffie?

De eerste weken zal uw kind rustig bij ons starten. We hebben hier speciaal een wenbeleid voor gemaakt, deze brochure kunt u hier lezen. We bieden een aantal korte, vaste wenmomenten aan die beginnen op het moment als uw contract start.

Om een idee te krijgen van de wenmomenten hebben we hieronder een voorbeeld schema gemaakt:

  • Wenmoment 1: 10.00 -11.00 uur, intakegesprek
  • Wenmoment 2: 08.45 -10.45 uur, wennen op de groep
  • Wenoment 3: 08.45 -11.30 uur, wennen op de groep
  • Wenmoment 4: 08.45 -13.00 uur, wennen op de groep
  • Wenmoment 5: 08.45 -15.00 uur, wennen op de groep

De totale wenperiode ligt meestal tussen de twee en vier weken. Misschien is het fijn om hiermee rekening te houden op je werk? Zo kunt je ook zelf rustig wennen aan uw kind wegbrengen naar de kinderopvang. 

Intakegesprek en mentor

Voorafgaand aan de wenmomenten heb je een intakegesprek met de mentor van je kind. Je kunt de bijzonderheden van je kind te bespreken. Bijvoorbeeld: wat is het slaapritme van uw kind? Wanneer mogen we voeding geven? Waar speelt jouw kind graag mee?
Tijdens de wenmomenten vinden we het belangrijk om een goede band met jouw kind op te bouwen. Het kan zijn dat jullie kind al wat sneller went dan het aantal uren dat we hebben voorgesteld. De mentor zal dit met je bespreken. Het kan ook zijn dat jullie kind iets langer de tijd nodig heeft om te wennen. Je kunt de mentor van uw kind altijd contacten als je vragen hebt. 

We proberen jullie te ondersteunen in de opvoeding. Ook als je vragen of tips nodig hebt, bijvoorbeeld: Misschien vind je kind het lastig om nieuwe dingen te eten. Daar geeft de mentor graag wat tips over.  

Huis hoek 10forKIDS
Bouwhoek 10forKIDS
Fijn spelen in de box bij 10forKIDS

Meekijken

Via onze ouderapp van Konnect kun je stiekem meekijken naar wat uw kind meemaakt bij ons. De leidsters sturen een berichtje, foto’s, video’s en je kunt ze ook zelf een berichtje sturen als je een vraag hebt

Verschil leeftijd

Kinderen starten op verschillende leeftijden bij ons. Elke leeftijd vraagt om een eigen aanpak. We proberen jullie hierin zoveel mogelijk te ondersteunen. Een kind van 1 jaar en ouder zal bijvoorbeeld iets langer tijd nodig hebben om te wennen dan een baby van 3 maanden. Kinderen kunnen rond deze leeftijd eenkennig worden. Ze willen graag dan bij papa of mama zijn. Ze zijn dan nog niet zover  in hun ontwikkeling om te kunnen beseffen dat papa en/of mama altijd terugkomt om hen te halen. 

We adviseren ouders die ervoor willen kiezen om hun kind rond de leeftijd van 1 jaar naar de opvang te brengen, om eerder te starten als dit mogelijk is. Het is bij ons ook mogelijk om bijvoorbeeld vanaf 6 maanden met twee ochtenden te starten met kinderopvang. Op het moment dat de eenkennigheidsfase start is je kindje dan al helemaal gewend aan de leidsters, de kinderen en de groep. Dat is heel fijn voor je kindje. Je kunt als ouder op deze manier zelf ook rustig wennen aan het wegbrengen van je kindje. Je hebt zo ook even momentje voor jezelf om tot rust te komen.

Tip van de leidsters

  • Is gedag zeggen tegen papa en mama lastig? Houd het afscheid kort. Tip van de leidsters: creëer een vast ritueel om afscheid te nemen.  Bijvoorbeeld: jas en schoenen uittrekken, kus geven, het kindje naar ons laten lopen/ het kindje aan ons geven, even zwaaien en weglopen naar de deur. Hiermee weet jullie kind iedere keer waar hij aan toe is. Het kind leert dan ook te begrijpen dat je terugkomt om ze op te halen. Dit ritueel kan helpen om het wennen goed te laten verlopen.
  • Geef een knuffel of iets anders van thuis mee. Kinderen vinden het erg fijn om iets bekends bij zich te hebben (wat ruikt naar thuis) op hun eerste dagen van de kinderopvang. 

Alida Stam – Honders 
Management assistent

Alida Stam (Management assistent)