Yes, vakantie! Maar oei, hoe gaan wij de kinderen vermaken in de auto?

Yes, vakantie! Maar oei, hoe gaan wij de kinderen vermaken in de auto?

Eindelijk vakantie, daar leven wij allemaal naar toe. Heerlijk even niks moeten. Qualitytime met het gezin en tijd om ons weer op te laden. We plannen maanden van tevoren al waar wij naartoe gaan. Een leuke bos hut in het buitenland, een appartement bij een mooie oude stad, bungalow op een vakantiepark of die ene leuke camping mét animatieteam. Als de vakantie dichterbij komt maken wij lijstjes. Lijstjes met wat er ingepakt moet worden en wat er nog aangeschaft moet worden voor je weg kan. En wat er hier ook niet kan ontbreken is een lijstje met wat er in de auto mee gaat voor de kinderen. Want bij een lange autorit is dat wel erg handig om iets bij de hand te hebben. Ik neem je mee in mijn tips voor een leuke en gezellige autorit.

 • Gezonde snacks en genoeg drinken zijn een must om je kids en jezelf goed gezind te houden. Je kan bijvoorbeeld gesneden groentjes meenemen, zoals komkommers, tomaatjes, wortel en paprika. Of fruit zoals druiven, blauwe besjes of appelstukjes. Zorg ook dat je altijd voldoende water bij je  hebt! 
 • Voor kleinere zindelijke kinderen, is het handig om een potje mee te nemen om goed te kunnen plassen als je ergens stopt. Nooit wc-stress op die manier.
 • Maak voor elk kind een eigen verrassingstasje. Geef deze als je al even onderweg bent. Je kun hier bijvoorbeeld een leesboekje, zoekboek, een kleur- of stickerboekje met een aantal kleine potloodjes, een flesje drinken, snoepje, wat kleine speelgoedjes zoals een diertje, duplo of autootje in stoppen. Pak eventueel iets in als klein cadeautje, dat verhoogt nog meer de feeststemming.
Verrassingstasje 0-4 jaar
Verrassingstasje
Verrassingstasje 4-12 jaar

 

 • Neem raamstickers mee, en laat de kinderen onderweg deze op het zijraam plakken.
 • Maak of koop een zoekzakje. Ook wel ‘i spy bags’ genoemd. Dit zijn kleine zakjes gevuld met rijst of korreltjes en allemaal kleine figuurtjes. Aan het zakje zit een kaartje met wat er in het zakje zit. Door het zakje te bewegen komen de figuurtjes naar boven en kunnen ze gevonden worden. Gegarandeerd voor uren speelplezier, en ook erg handig als er bijvoorbeeld op een terrasje wat langer gewacht moet worden. 
 • Zorg voor voldoende muziek en luisterboeken voor onderweg. De verhalen van Annie M.G. Schmidt, Carry Slee, Gak en Wout, Dikkie Dik, Boer Boris, Woezel en Pip, Kikker en zijn vriendjes en De ijsmuts van prins Karel, zorgen voor uren luisterplezier! Tip, luister van tevoren of je de stem van de voorlezer fijn vindt, want zelf luister je er dus ook naar 12
 • Speel rijmspelletjes. Terwijl jullie naar buiten kijken noem je iets op, en vul elkaar aan met rijmwoorden. Paard. Staart. Koe. Moe. Straat. Praat. 
 • Speel verstoppertje in je fantasie. Iemand bedenkt een plekje waar hij/zij verstopt zit. Dat kan in de wasmachine zijn of in de keukenkast. De anderen raden waar hij/zij verstopt zit door vragen te stellen.
 • Woorden verzinnen met de laatste letter. Kies een categorie, bijvoorbeeld ‘dieren’. Zeg een dier en de volgende persoon moet met de laatste letter van dat woord een nieuw dier zeggen. Bijvoorbeeld: Varken. De laatste letter is een n dus de volgende persoon vult aan met: Neushoorn.
 • Een leuk en leerzame activiteit is het duplo alfabet of dieren namaken. Op internet zijn er verschillende kaarten te vinden met voorbeelden. Zoek op Duplo alfabet, of Duplo bouwkaarten. Print de kaarten uit, lamineer ze en bevestig ze aan elkaar door middel van een ring. Stop alle benodigde Duplo in een bakje en laat de kinderen de voorbeelden van de kaarten nabouwen.
 • Leuk voor wat oudere kinderen is het spel ’50 grappige spellen voor onderweg’. Rekenen, verhalen verzinnen, nadenken, spelen en raden, genoeg afwisseling zit ertussen en kan meerdere keren tijdens de rit gedaan worden.
Autobingo
Autobingo
Autobingo

 

 • Voor oudere kinderen is een auto-bingo ook erg leuk. Er zijn op internet veel voorbeelden te vinden die je alleen nog uit moet printen.
 • Een nog leukere variatie op de auto-bingo, is auto-bingo met wat lekkers als beloning. Koop een pillendoosje, of een ander doosje met kleine vakjes, en plak op elk vakje een plaatje. Je kan hier denken een aan rode auto, een boom, een vliegtuig, een windmolen etc. Als de kinderen deze gezien hebben mogen ze het vakje openen en het lekkers opeten. Vind je niks lekkers wat past in kleine vakjes? Dan is bakblikbingo een optie! Neem een muffinbakblik. Vul het bakblik met verschillende lekkere dingen, die niet gekoeld hoeven te worden, zoals nootjes, gedroogd fruit of kleine salamiworstjes. Bekleed het bakblik aan de bovenkant met aluminiumfolie. Plak plakband over de tussenschotjes, zodat de folie niet uitscheurt naar het andere vakje, als het ene vakje wordt geopend. Knip de rondjes van het knip vel uit en plak ze op de vakjes. Een luchtballonnen gespot? Dan mag je het vakje openmaken. (klik op deze link voor dit leuke knip vel

Iedereen een hele goede rit en fijne vakantie met elkaar toegewenst!

Willemijn Poot
Pedagogisch medewerkster bij de Blokkenbouwers (0-4 jaar)

Pedagogisch medewerkster Willemijn