Juf, ik verveel me!

Juf, ik verveel me!

Misschien herken je het wel? Vervelen, het woord heeft niet de meest positieve bijklank. En als je kind zich verveelt, heb je als ouder al snel de neiging om met ideeën en oplossingen op de proppen te komen. Hier op de BSO hebben wij daar ook mee te maken. Kinderen die hangerig zijn en moeilijk te enthousiasmeren zijn. Ze zijn allesbehalve gemotiveerd om iets te doen met alle leuke ideeën die we als pedagogisch medewerker opperen. We hebben hier speelgoed genoeg, knutselspullen genoeg, puzzels genoeg. Ze komen hier niks tekort. Hoe kan het dan dat ze zich toch kunnen vervelen? 

Kinderen hebben meer tijd nodig hebben om prikkels en informatie te verwerken dan volwassenen. Dus als een kind zich verveelt of alles saai vindt, is dat helemaal niet erg. Saai betekent rust. En rust betekent oplaadtijd voor de hersenen. Ook al lijkt een kind passief, in het hoofd gebeurt er heel veel. Het is goed dat ze leren om even niets te doen in plaats van dat zij opgroeien met de verwachting dat ze constant vermaakt moeten worden. Maar wat als we de kinderen wat vaker laten vervelen? Welke invloed heeft dit op hun ontwikkeling?

Creativiteit

Als er in een moment van rust niets is om over na te denken, dan hebben de hersenen ruimte om iets nieuws te bedenken. En wordt de creativiteit en fantasie van een kind gestimuleerd. Ze hoeven even niet actief na te denken, zoals op school of bij een spelletje.

Probleemoplossend vermogen

Doordat ze worden gestimuleerd om zelf na te denken, leren ze beter om een ‘probleem’ als verveling op te lossen. Ze weten dat we niet meteen met een idee komen, maar leren vertrouwen op zichzelf. Het zelfvertrouwen van kinderen neemt toe als zij merken dat ze zelf in staat zijn om oplossingen te bedenken. Hoe ouder kinderen zijn, hoe meer wij ze kunnen stimuleren om tot eigen ideeën te komen.

De conclusie is dat het erg nuttig kan zijn voor kinderen om zich te vervelen. Maar duurt het vervelen te lang dan helpen wij met alle liefde een handje!

Annelies Dequidt
Pedagogisch medewerkster BSO

Annelies