Christelijk levensvisie in de praktijk op de BSO

Christelijk levensvisie in de praktijk op de BSO 

In deze blog volgen we de BSO een middagje. Graag vertel ik je hoe we hier bij 10forKIDS met het geloof bezig zijn. 

Voorbereiding

De kinderen komen bijna uit school. In de voorbereiding op hun komst, zetten wij eten en drinken klaar voor de kids. Vaak is dat fruit en boterhammen. De kinderen hebben vaak behoorlijke trek na een dagje school en een paar boterhammen eten ze dan met gemak op! We bespreken met collega’s de middag door, welke activiteiten we gaan doen en wat we ter voorbereiding hierop al kunnen doen. We vragen vaak ook om een zegen voor de middag. 

Binnenkomst

Bij het binnenkomen maken we eerst contact met ieder kind door hen te begroeten. Tijdens het inloopmoment proberen we aan iedereen te vragen hoe het met hen gaat en wat ze bijvoorbeeld op school hebben beleefd. Ondertussen wordt er buiten enthousiast gevoetbald en een tikspel gespeeld. Binnen zitten een paar kinderen op de bank strips te lezen. In een hoek wordt gebouwd met lego en op de gang speelt een groepje in verkleedkleren een toneelstukje.  

Kring

De kinderen ruimen het speelgoed op en zoeken een plekje in de kring. Ik lees voor uit de kinderbijbel. Veel kinderen die bij ons op de buitenschoolse opvang komen, zijn het thuis niet gewend dat ze een Bijbelverhaal horen. Toch zijn ze vaak wel nieuwsgierig naar de verhalen en sommigen weten er desondanks ook aardig wat van. Het verhaal van vandaag gaat over Jezus, de goede herder. Bij het verhaal horen een paar vragen. Een kind beantwoordt wie er bedoeld wordt met de herder. Een jongen legt spontaan uit dat de herder het verloren schaapje zo belangrijk vindt, dat hij de andere schapen in de stal achterlaat en gaat zoeken. We praten nog even samen door over wat Jezus ons wil leren met dit verhaal.  Deze maand gebruiken we een gebedskalender. Vandaag gaan we bidden voor de families. Ik vraag aan de kinderen wat voor mensen er bij een familie horen. Ze noemen opa’s, oma’s, tantes, ooms, papa’s en mama’s. Een meisje wil er hardop voor bidden en wij bidden allemaal mee. Ik sluit het gebed af door de Here te danken voor alle kinderen van de BSO. Een jongen vertelt dat hij op school een lied over dit verhaal heeft geleerd. De meeste kinderen blijken het lied ook te kennen en willen het graag aan ons laten horen. Prachtig! Het is genieten om naar hun mooie stemmen te luisteren.  We eten fruit en sluiten de kring af met een gezellig kringspelletje: `Doe mijn beweging eens na.’

Eind van de middag

Er wordt nog heerlijk buiten gespeeld, geknutseld en gebouwd met blokken, voordat de eerste kinderen worden opgehaald. Wat een gezellige en ontspannen middag was het met elkaar

Agnes Kneefel
Pedagogisch medewerkster BSO

pedagogisch medewerkster Agnes