Buitenspelen betekent rennen en joelen!

Buitenspelen betekent rennen en joelen!

Bij 10forKIDS vinden we het houden van een hetzelfde dagritme heel belangrijk. We proberen, als het weer het toelaat, iedere dag twee keer naar buiten te gaan. In de ochtend, na het fruitmoment en in de namiddag na het tussendoortje. Als het tijd is om naar buiten te gaan gaan we met alle kinderen naar de gang waar we de jassen en schoenen aantrekken. Dit is al een activiteit op zich. Alle kinderen gaan mee, de baby’s nemen we mee in de wandelwagen. De kleinere kinderen hebben nog veel hulp nodig maar de grotere kinderen kunnen al veel zelf. 

Zelfredzaamheid is belangrijk

De kinderen leren met een handig foefje hun eigen jas zelfstandig aan te trekken. De jas wordt op de grond gelegd met de binnenkant naar boven gericht. Het kind moet gaan staan bij de capuchon/kraag van de jas. Het kind moet dan de armen door de mouwen doen en de jas over het hoofd aantrekken. Het aantrekken van een jas valt onder de zelfredzaamheid van een kind. Zelfredzaamheid is belangrijk omdat het een kind zelfvertrouwen geeft en het creëert een positief zelfbeeld. Het kind wordt hierdoor gestimuleerd om nog meer te leren. 

Voor elke leeftijd

Als alle kinderen zijn aangekleed gaan we naar buiten. Als we op het achterplein spelen rennen de kinderen direct naar de schuur om de fietsjes eruit te halen. Alle kinderen kiezen een fietsje uit en gaan hier direct op fietsen. Er zijn driewielers, loopfietsjes, loopauto’s en steps. Voor elke leeftijd is er wel iets om te kiezen. 

Buitenspelen stimuleert de ontwikkeling van kinderen

Door het buitenspelen leren de kinderen verschillende vaardigheden zoals sociale-  en communicatieve vaardigheden. Daarnaast word ook de grof motorische ontwikkeling gestimuleerd door het fietsen, klimmen en rennen. 

Op het voorplein zijn er geen fietsjes maar de kinderen hebben altijd wel wat te doen. De kinderen worden gestimuleerd om hun eigen creativiteit en fantasie te gebruiken. Op het voorplein rennen de  kinderen achter elkaar aan, ze spelen met de bal of lopen over de bank om er vervolgens af te springen. 

Buitenspelen vinden de kinderen heerlijk. Ze halen een frisse neus, bewegen, leren, ontwikkelen en kunnen hun energie kwijt. 

Joyce Strijdonck
Pedagogisch medewerkster bij de Stampers 0 – 4 jaar