Nu is het tijd om op te ruimen:)

Kinderen maken niet expres rommel. Dit gebeurt vaak onbewust tijdens het spelen. Wanneer een kind graag met bepaald speelgoed wil spelen, gaat hij er naar zoeken. Hierbij maakt hij soms wat rommel.

Opruimen lijkt iets vervelends, maar dat is het helemaal niet. Tip: doe het gezellig samen met je kind. Je kunt alles samen op een ordelijke manier opbergen en samen onthouden waar het speelgoed ligt.
Maak er een spelletje van: “We gaan eerst alle rode blokken in de doos doen. En.. wie heeft het meest opgeruimd?”

Peuters hebben een korte spanningsboog. Anders gezegd, ze hebben een korte concentratie. Daardoor kunnen peuters snel uitgespeeld zijn. Je kunt je peuter leren dat je eerst moet opruimen en daarna ander speelgoed kunt pakken.

In een keer opruimen lukt vaak niet. Geef kleine opdrachtjes aan je kind. Die zijn haalbaar en geven je kind voldoening als het gelukt is. Bijvoorbeeld: de blokken mogen terug in de blokkendoos en de pop in de wagen. Geef complimentjes na het einde van elke geslaagde opruimopdracht.

Bij 10forKIDS zingen we altijd een liedje voor het opruimen:

“Nu is het tijd om op te ruimen,
op te ruimen, op te ruimen.
Nu is het tijd om op te ruimen,
want we gaan zo eten.”